Det är alltid kul att bli vald först till laget och att testa nya typer av idrotter är också kul, så det är med dubbel jag har tackat ja till att vara med i Åsas rullstolsbasket lag. Hon blev utmanad av vänsterpartiet och matchen äger rum den 23 aug. Förvisso var kanske hennes utbud av spelar inför sin laguppställning inte alltför stor om man ska utgå från landstingsgruppen, men ändå. Så nu får jag, sverre och Åsa ligga i hårdträning, att förlora är inget alternativ.
Wednesday, June 30, 2010
Sport...
Det är alltid kul att bli vald först till laget och att testa nya typer av idrotter är också kul, så det är med dubbel jag har tackat ja till att vara med i Åsas rullstolsbasket lag. Hon blev utmanad av vänsterpartiet och matchen äger rum den 23 aug. Förvisso var kanske hennes utbud av spelar inför sin laguppställning inte alltför stor om man ska utgå från landstingsgruppen, men ändå. Så nu får jag, sverre och Åsa ligga i hårdträning, att förlora är inget alternativ.
Monday, June 28, 2010
Om folkhälsa
Johanna Nylander, frilansskribent, kommer i augusti med boken "Är det så farligt? om riskabla små njutningar som sol, läsk och snus". Där tar hon upp frågor som: Hur långt får myndigheterna gå i jakten på folkhälsan? Är det försvarligt att utmåla kvinnor som dåliga mammor? Och kommer ungdomar tro på kampanjerna?
Det här är definitivt en bok jag ska köpa. Politiker lägger allt för ofta sig i hur människor lever sina liv, de borgerliga kan bli bättre på att låta människor bestämma själv men är fortfarande lång före de rödröda i de här frågorna. I landstinget diskuteras ofta hur människors hälsa ska förbättras och inte minst i folkhälsoutskottet där några har yttrat minst sagt frihetsfientliga åsikter, några av åsikterna som kommit fram har varit "förbjud köp tre betala för två erbjudanden i butiker", "visitera alla nior och studenter inför skolavslutningarna i jakt på alkohol" samt "tillåt enbart försäljning av tobak och snus i statliga systembolag".
De röda är i kommunen emot att tillåta krogarna att ha öppet längre än till två och i riksdagen arbetar de för högre skatt på alkohol.
Skulle de röda få helt fria händer bävar jag för vad de skulle göra i jakten på folkhälsa. Människors lycka och fria vilja spelar tydligen mindre roll när vi kan förbättra levnadsstatistiken några procent.
Friday, June 25, 2010
Thursday, June 24, 2010
Mp byter sida
Debatt
Varför höja skatten för låg- och medelinkomsttagare?
Varför vill de straffa ut ungdomar från arbetsmarknaden?
Varför vill de hota tusentals arbetstillfällen i Sverige?
Varför försämra människors möjlighet till omställning och jobb?
Monday, June 21, 2010
Friday, June 18, 2010
Thursday, June 17, 2010
Riksdagen sade med knapp majoritet ja i den historiska omröstningen om att nya kärnkraftverk får byggas. Beslutet innebär att nya kärnkraftverk får byggas i takt med att gamla verk stängs. Detta är ett bra beslut för Sverige, Miljön och Jobben därför:
Wednesday, June 16, 2010
Hej Hej!
Monday, June 14, 2010
Klockren ledare
Under våren har Socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros ideligen basunerat ut hur orättvisa mandatperiodens skattesänkningar har varit. Tvärtom ska det bli om de rödgröna vinner valet, då ska miljonärerna få vara med att bidra mer, har det hetat. Men en ny rapport från Skattebetalarnas förening genomskådar Östros retorik.
"De rika" är en speciellt tacksam grupp att skälla på. För om någon grupp borde ha tillgångar att ösa ur till den gemensamma välfärden så är det väl just denna grupp. Men hur många och vilka är de miljonärer Östros talar om?
Ett svar är att det är löntagare med över en miljon i förvärvsinkomst som Östros syftar på. Alltså människor som genom sitt arbete tjänar över 83.000 kronor i månaden. Och det låter väl sympatiskt, tjänar man så pass mycket borde man ha råd att ställa upp. Men problemet är att denna grupp är försvinnande liten, enbart 1,6 procent av alla som arbetar heltid.
Ett tankeexperiment kan kanske hjälpa till. Om staten beslöt sig för att höja skatten till 100 procent för denna grupp skulle det finansiera den offentliga sektorn i drygt en vecka. Men då måste man komma ihåg att om skatten höjdes till 100 procent så skulle de flesta i denna inkomstgrupp tycka att det vore meningslöst att fortsätta jobba.
Det verkar alltså inte som om Östros "miljonärer" är de som ska stå för fiolerna när skatten höjs, men vilka är de då?
Sanningen är den att de rödgrönas skattehöjningar slår mot ganska många olika grupper, där den övervägande delen är helt vanliga människor.
Först på tur står de som tjänar över 40.000 kronor i månaden, exempelvis civilingenjörer, läkare och rektorer. För dessa ska jobbskatteavdraget fasas ut för inkomster över 40.000 kronor så att progressiviteten i skattesystemet får sig en ordentlig skjuts uppåt.
Näst på tur står människor med medelinkomster som är medlemmar i antingen fackförbunden Saco och TCO, bara för att nämna två, det vill säga socionomer, lärare och ekonomiassistenter. Bland dessa kan skatten höjas för inkomster så låga som 15.000 kronor i månaden. Tala om miljonärer!
En tredje grupp är de som har en villa med ett högt taxeringsvärde. Dessa borde ha några slantar undanstoppade i madrassen, tänker man. Men sanningen är den att de flesta är helt vanliga husägare som har råkat vara med om en formidabel värdestegring.
Så även om miljonärerna straffas något mer med Östros som finansminister så är det i första hand inte direktörslönerna som får lida utan helt vanliga lönekuvert.
Sunday, June 13, 2010
Saturday, June 12, 2010
Ny debatt på G...
4 FRÅGOR TILL VÄNSTEROPPOSITIONEN
Valdagen närmar sig och valet står mellan en alliansregering med framtidsoptimism och en rödröd röra med en återställnings agenda. Alliansregeringen prioriterar arbetslinjen, sänkta skatter och nya gröna jobbmöjligheter. Den moderatledda regeringen har även har tagit sig ann den stora svenska ungdomsarbetslösheten genom att sänka kostnaderna för att anställa unga människor och tack vare jobbskatteavdraget har drivkrafterna för arbete stärkts. En vanlig löntagare har fått närmare 1500 kr mer i plånboken varje månad tack vare jobbskatteavdraget!
Inget av detta hade hänt med en rödröd regering och mycket av detta kommer att förändras till det sämre om en rödröd regering tar plats i Rosenbad efter den 19 september i år. Mona Sahlin vill inför en ungdomsskatt, Lars Ohly vill höja skatten för låg och medelinkomsttagare och Maria Wetterstrand motarbetar arbetslinjen med sitt partis förslag kring 35 timmars arbetsvecka. Oroväckande är att de är överens om är att göra gröna RUT och ROT jobb svarta igen genom att avskaffa avdraget och att S, V och MP lägger mer resurser på höjd A-kassa än på hela sin jobb- och utbildningssatsning sammantaget.
För att belysa oppositionens politik kräver vi att oppositionen svarar på fyra enkla frågor.
Vänsterpartierna vill genomföra en skatteväxling med höjd inkomstskatt och skattereduktion
för A-kasseavgiften. Följden skulle bli att ungefär tre miljoner löntagare får höjd skatt. Därtill vill vänsterpartierna trappa ned jobbskatteavdraget för lite högre inkomster. Det skulle göra det mindre lönsamt att både arbeta och utbilda sig. Varför tänker ni höja skatten för låg och medelinkomsttagare?
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om att höja de sociala
avgifterna för att ha ungdomar anställda om de vinner valet i höst. Det innebär att de inför en särskild ”ungdomsskatt” på närmare tio miljarder kronor. Ungdomsarbetslösheten är redan idag för hög. Ska företagen behålla samma lönekostnader för ung arbetskraft måste ett av tjugo ungdomsjobb försvinna. Det hjälper inte unga människor utan jobb att i ett slag fördubbla kostnaderna för att ha unga under 26 år anställda. Varför vill ni straffa ut ungdomarna från arbetsmarknaden?
Alliansen har genomfört skatteavdrag för hushållsnära tjänster (RUT) och för ombyggnationer
i det egna hemmet (ROT). Det har skapat många nya jobb, minskat den svarta sektorn och
gett bättre arbetsvillkor till många medarbetare. Vänsterpartierna vill avskaffa RUT direkt
efter valet och successivt fasa ut ROT-avdraget. Varför vill ni hota tusentals arbetstillfällen i hela Sverige?
Oppositionen skär ner förmedlingsresurser i form av externa jobbförmedlare med hela två
miljarder fram till 2012. Det handlar om människor som stöttar personer i arbete. Aktiva
insatser står mot passiva åtgärder. Jobbcoacher har en viktig funktion som omställningsresurs.
Etableringslotsar är viktiga att få på plats för att stötta nyanlända flyktingar. De rödgröna
prioriterar A-kassa före åtgärder för jobb. Varför försämrar ni människors möjligheter till omställning och jobb?
Utöver allt detta vill oppositionen införa en kilometerskatt som skulle slå hårt mot många åkerier. Avskaffad kärnkraft vore ett hårt slag mot den så viktiga svenska basindustrin, 300 000 jobb riskeras med oppositionens politik. Återinförd förmögenhetsskatt skulle minska företagens tillgång till riskvilligt kapital.
Mycket bra har hänt under snart fyra års tid med alliansregeringen men det finns fortfarande mycket som behöver förändras till det bättre och därför tycker vi det är viktigt att Sverige jobbar. Jobb skapar resurser till välfärd och lägger grunden till ett tryggt och stabilt samhälle. Vi vill skapa nya gröna jobb, därför arbetar vi för en ny moderatledd regering.
Åsa Coenraads, riksdagskandidat
Mikael Andersson Elfgren, landstingskandidat
Sverre Linton, landstingskandidat