Thursday, January 27, 2011

Ge de unga en chans att komma till sin rätt på arbetsmarknaden!


OECD:s generalsekreterare José Angel Gurría öser i sin nya rapport om Sverige beröm över finansminister Anders Borg. Han önskar att man kunde ”exportera eller klona herr Borg”. Det berömmet är Anders Borg väl värd. Tack vare sitt och den övriga regeringens kraftfulla agerande har Sverige klarat av den globala krisen bättre än de flesta andra länder.

Dock höjer OECD i sin rapport återigen ett varningens finger för den svenska arbetslösheten. Den ligger på 7,8 procent det senast inrapporterade kvartalet. För unga i åldrarna 15-24 ligger den på katastrofalt höga 20,9 procent. OECD skyller i sin analys på den flexibla svenska arbetsmarknaden och uppmanar Sverige att reformera sin arbetsrätt och se över minimilönerna.

Vi håller med OECD. Regeringen har gjort mycket bra för att främja och skapa jobb. Jobbskatteavdraget, rut- och rot-avdrag, lärlingsutbildningen och införandet av fler praktikplatser är bara några av åtgärderna.Man har dessutom skapat nya vägar för långtidssjukskrivna och sjukpensionärer att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden.

Allt detta är bra men det räcker inte. Nu är det dags att ta tjuren vid hornen och på allvar se över den svenska arbetsrätten. Unga mobbas i dag på den svenska arbetsmarknaden. Turordningsregler lämnar

Sveriges unga i ett hopplöst läge, särskilt under och i kölvattnet av globala kriser som den vi just gått igenom. Regeln sist in först ut klingar illa för alla unga som vill ut och göra ett bra jobb när de vet att hur hårt de än jobbar och hur mycket de än sliter så är det ändå de som åker när arbetsgivaren behöver skära ned.

Det är dock inte enbart regeringen som kan göra någonting åt det här. Arbetsmarknadens parter, de fackliga organisationerna och Svenskt Näringsliv, har stora möjligheter att i sina avtal komma överens om att luckra upp delar av Las och ge de unga en chans att komma till sin rätt.

Sveriges ekonomi går som tåget. OECD höjer i sin rapport sin tillväxtprognos från 3,3 procent till 3,9 procent för 2011. Tyvärr riskerar en hel generation unga att i stället för att åka med tåget mot framtiden lämnas ensamma kvar på perrongen.

Inför den kommande avtalsrörelsen, då arbetsmarknadens parter ska sätta sig ner och förhandla fram de nya kollektivavtalen, vill därför vi rikta en stark uppmaning till de fackliga organisationerna, Svenskt Näringsliv och även regeringen: Ta ert ansvar för Sveriges unga, riv upp Las turordningsregler och ge Sveriges unga en ärlig chans!

No comments: